Masaże z użyciem oliwy z oliwek zalecano na wszelkie obolałości i sporządzano z niej maści już w dawnych czasach. Jeden z najsłynniejszych lekarzy greckich Gallen spisał aż 473 środki lecznicze i upiększające, w skład których wchodził właśnie ten płynny tłuszcz. Z recept Gallena korzystali nawet królowie. Gdy Ludwik XIV doznał kontuzji kolana na skutek upadku z konia, leczony był miksturą sporządzaną z oliwy i płatków róż.
Do dzisiaj oliwa jest podstawą wielu leków zarówno do użytku zewnętrznego, jak i doustnych. Zainteresowała się nią nawet Światowa Organizacja Zdrowia. Naukowcy postanowili bowiem odkryć, dlaczego mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, zjadający na co dzień duże ilości oliwy, cieszą się znacznie lepszą kondycją niż Europejczycy z Północy.
Oliwa z oliwek jest bogata w fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, D, prowitaminę A oraz witaminy C i E. Jej najcenniejszym skarbem są jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, chlorofil i estrony, będące odpowiednikami żeńskich hormonów płciowych.
BŁYSZCZĄCE WŁOSY
Zmieszaj 1 żółtko, 1 łyżkę oliwy, pół szklanki piwa i 5 kropli soku z cytryny. Wmasuj w skórę głowy i rozprowadź po włosach. Zmyj po 20 minutach letnią wodą i umyj włosy łagodnym szamponem.
NA GŁADKIE CIAŁO
Wlej 12 kropli olejku jałowcowego na 6 łyżek oliwy i masuj skórę raz dziennie przez 3 minuty. Masowanie oliwą zapobiega powstawaniu rozstępów i pomaga w walce z cellulitem.
MASECZKA OLIWKOWA
Lekko podgrzaną oliwę rozprowadź na skórze twarzy i przykryj ją kilkoma warstwami gazy, a na końcu ręcznikiem. Trzymaj przez 10–15 minut.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.