Na diecie „kapuścianej” już po tygodniu można schudnąć 3-4 kg. Jest przy tym smaczna, sycąca i wzmacniająca. Skutecznie likwiduje wiosenne zmęczenie. Ubywa kilogramów, a przybywa sił i... rośnie współczynnik optymizmu.
– Co wam się stało?! – oboje Zalewscy stali przede mną szczupli jak nigdy dotąd. – Od miesiąca zajadamy się kapustą – wybuchnęli śmiechem. – Trzy razy dziennie! Bratanica zamieszkała u nas, a że lubi gotować i się odchudzać...
– To zupełnie jak ja!
I co gotuje?
– Kapuchę, a do tego sałaty, szpinak, nać pietruszki... Już po miesiącu ubrania z nas spadały.
Na czym polega dieta?
• Można jeść wszystko, lecz dominują wszelkie rodzaje kapusty i zieleniny (sałaty, świeże zioła, natki, szpinak, jarmuż) – im większy asortyment, tym lepiej. Wysoko cenione są kiszonki.
• Cukier i sól nie są zabronione, ale im bardziej słodzimy, tym wolniej chudniemy. Z alkoholu dopuszcza się wino. Kawa i herbata, zwłaszcza zielona – według uznania.
• Między posiłkami, w razie głodu, można jeść kapustę kiszoną (w niewielkich ilościach), a także marchew, seler, jabłko, grejpfrut itp.
• Uwaga! Ze względu na intensywny zapach olejków eterycznych kapustę słodką należy gotować przez jakiś czas bez przykrycia. Warto dodać kawałek selera; smak i aromat potrawy wiele na tym zyska. Aby uniknąć wzdęć, dodajemy kminek, który uszlachetni też zapach potrawy.
• Najlepiej jednak nie poddawać warzyw zbyt długiej obróbce termicznej, bo im bardziej miękkie, tym mniej mają wartości odżywczych, a więcej kalorii, słowem: surowe nie tuczy! Ponadto błonnik pochodzący z „surowizny” lepiej oczyszcza przewód pokarmowy i układ wydalniczy. Następna korzyść: półsurowe, twarde warzywa zmuszają do gryzienia i przeżuwania, a więc dokładnego mieszania ich ze śliną, czyli pierwszego, bardzo istotnego etapu trawienia.
Żywieniowy rozkład jazdy
Poniedziałek
Śniadanie: Jajecznica z 2 jaj i 3 plasterków szynki, pomidory, bazylia, surówka z kapusty pekińskiej, szpinaku, szczypiorku, sosu winegret. Kromka chleba z miodem.
Obiad: Kapuśniak, pieczony kurczak lub indyk, surówka z czerwonej kapusty, owoce, ser.
Kolacja: Placki ziemniaczane, kapusta z pieczarkami, z tymiankiem i kminkiem.
Wtorek
Śniadanie: 2 kromki chleba z masłem i sałatą lub surówką, biały ser, konfitura lub miód.
Obiad: Zupa ogórkowa, gołąbki z mięsem (bez ryżu, ale można użyć granulatu sojowego) w sosie pomidorowym, duszony szpinak lub jarmuż.
Kolacja: Sałatka z kapusty, brokułów i cykorii, szczypiorek, bazylia i koperek. Jogurt.
Środa
Śniadanie: Muesli z orzechami, jogurt naturalny, pomidor (papryka, cykoria), sałata z wędliną. Kromka pełnoziarnistego chleba z masłem i ewentualnie miodem.
Obiad: Makaron ugotowany al dente z sosem pomidorowym i bazylią, surówka z sałaty, białej kapusty włoskiej, szpinaku i sałaty z oliwkami i winegretem. Sok warzywny.
Kolacja: Sałatka z łososia, sałaty i cytryny. Bułka z masłem i miodem. Jagody, kiwi, jogurt.
Czwartek
Śniadanie: Surówka z jajkami, orzechami i oliwkami. Sok pomidorowy. Ser.
Obiad: Zupa jarzynowa. Czerwona kiszona kapusta z pieczonym indykiem, brukselka. Jagody.
Kolacja: Grzanki na oliwie z czosnkiem, kapusta z pieczarkami i kminkiem. Ser. Grejpfrut.
Piątek
Śniadanie: Muesli z owocami, migdałami i jogurtem. Smażona ryba, sałata, pomidor i kapusta.
Obiad: Zupa cebulowa, grzanki na maśle z czosnkiem, risotto lub makaron z warzywami.
Kolacja: Omlet z groszkiem i duszonym szpinakiem.
Sobota
Śniadanie: Kanapka z warzywami. Wędzona ryba. Sok marchwiowy.
Obiad: Frytki z warzyw, pieczeń, sok pomidorowy. Owoce, ser.
Kolacja: Jarzynka z cukinii i słodkiej kapusty w pomidorach. Bułka z konfiturą lub miodem.
Niedziela
Śniadanie: Surówka z kapusty i sałaty z pieczonym kurczakiem.
Obiad: Bigos pieczony (należy dodać mniej tłuszczu), ziemniaki, sok warzywny, owoce.
Kolacja: Bukiet warzyw duszonych, polędwica. Owoce. Ciastko.
~green_t