Nasza rodaczka, Pola Negri, któregoś dnia zwierzyła się przyjaciółce, Marion Davies, że przez kilka miesięcy będzie gościć swoją matkę, mistrzynię sztuki kulinarnej. Z rozrzewnieniem wspominała gorącą czekoladę z ciasteczkami prosto z pieca, które co rano podawała jej mama.
Davies, uchodząca za największą swatkę filmowego światka, zamarła ze zgrozy. Właśnie zamierzała poznać Polę z legendarnym Rudolfem Valentino, a tej w głowie były jakieś kaloryczne okropieństwa! Zręcznie wybrnęła z sytuacji, proponując Poli nową dietę – księżycową, rewelacyjną dla ciała i ducha. Jej rezultaty można było obejrzeć w najsłynniejszych amerykańskich filmach z Negri. Księżycowa dieta ma jeszcze tę zaletę, że niczego nie trzeba sobie odmawiać.
PEŁNIA
W czasie pełni organizm zatrzymuje najwięcej wody. To wtedy jesteś opuchnięta, podenerwowana i wybuchowa, brakuje Ci sił. Przez trzy kolejne dni, gdy tarcza Księżyca jest pełna, jedz makarony, pełnoziarnisty ryż i ziemniaki (działają uspokajająco). Z warzyw i owoców wybierz te, które ułatwiają wydalanie wody z organizmu, a więc: bakłażany, szparagi, seler, pietruszkę, ogórki, groch, fasolę oraz truskawki i wszelkie jagody, banany, arbuz, cytrusy.
Śniadanie: grahamka z masłem i grubym plastrem żółtego sera oraz ogórkiem, twarożek z miodem.
Drugie śniadanie: miseczka jagód z kefirem i cukrem, banany w cieście.
Obiad: talerz spaghetti z sosem warzywnym z dodatkiem bakłażana, posypany natką pietruszki, mizeria, szklanka nektaru bananowego.
Kolacja: ryż z tuńczykiem w oleju, posiekanym selerem i kukurydzą; sałata z pomidora, cebuli, ogórka i papryki doprawione odrobiną oliwy oraz sokiem z cytryny.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.