Naukowcy długo zastanawiali się, dlaczego Francuzi, którzy jadają obficie i wcale nie dietetycznie, cieszą się świetnym samopoczuciem, rzadko chorują na serce i nowotwory, a w dodatku długo żyją. Okazało się, że przyczyną tego zadziwiającego zjawiska jest czerwone, wytrawne wino. Przeciętny Francuz wypija rocznie 65 litrów tego trunku!
Tak naprawdę chodzi o substancje zawarte w skórkach czerwonych, drobnych winogron używanych do wyrobu wina. Kiedy ogłoszono to w amerykańskiej telewizji, sprzedaż i spożycie tego alkoholu radykalnie wzrosły, ale Amerykanie wcale nie ozdrowieli! Rzecz w tym, że aby korzystać z jego dobrodziejstwa - nie wystarczy tylko pić.
Pikantny grzaniec
Wino podgrzewaj na małym ogniu. Wyciśnij pomarańcze i cytrynę, przecedź sok i wlej do ciepłego wina, dorzuć wyciśnięte skórki z połowy pomarańczy i cytryny, dodaj goździki, cukier waniliowy i miód. Pozostałe przyprawy zalej wrzątkiem, przecedź i wlej do garnka z winem. Podgrzewaj 20 minut. Jeśli dodasz kilka ziarenek czarnego pieprzu, wino będzie miało pikantny smak.
Wątróbka po wenecku
Wątróbkę pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem. Podgrzej 4 łyżki oliwy w rondlu, włóż wątróbkę, smaż 3-5 minut na silnym ogniu. Posiekaj cebulę, podduś w 2 łyżkach oliwy, wlej wino i sok z cytryny, trzymaj parę chwil na ogniu. Przełóż na ogrzany półmisek i posyp natką. Podawaj z grzankami
dla zalogowanych użytkowników serwisu.