Biblijny Samson, właściciel najsłynniejszych włosów, nie musiał chodzić w czapkach. Nie miał w domu centralnego ogrzewania i nie suszył fryzury suszarką. Trzeba było Dalili z nożycami, by utracił płynącą z włosów moc.
Nasza Dalila to pięć miesięcy chłodów i coraz mniejsza porcja naturalnych witamin i minerałów ze świeżych warzyw, które im bliżej przedwiośnia, tym bardziej są wyjałowione i mniej smaczne. Coraz więc trudniej wykarmić nam średnio 100 tysięcy cebulek włosowych, które mamy na głowie. A to w nich rodzi się moc i uroda fryzury.
Cebulki, fachowo zwane mieszkami włosowymi, są niesłychanie wrażliwe. Reagują na niedostatki ukrwienia, zmiany hormonalne, braki odżywcze, także skoki temperatury i brak tlenu. Same włosy, choć to tylko zrogowaciałe komórki białkowe i tyle w nich życia, co w desce, na przednówku mogą wyglądać jak wyleniały lis. Tarcie włosów o czapkę, zima po zimie, podnosi łuski, niszcząc zaporę przed utratą wody.
Kapitał, który każdy włos dostaje od cebulki, czyli mocna łodyga złożona z rdzenia, grubej włóknistej kory, dzięki której jest elastyczny, oraz 6-10 warstw ochronnych łusek, musi wystarczyć na 2-5 lat. Tyle bowiem czasu włos siedzi na głowie. Ale włos, który traci wilgoć, znacznie łatwiej uszkodzić. Efekty widać każdej wiosny w postaci matowych, mało puszystych fryzur.
Domowe szampony
Detergenty zmywają nie tylko brud, ale także warstewkę łoju chroniącą skórę głowy i włosy. Takie intensywne mycie przesusza i tak już suche włosy, natomiast gdy masz tłuste, może nasilić łojotok. Zrób sobie szampon sama.
Zioła wzmacniające
Ta polecana przez zielarzy mieszanka bywa skuteczna nawet wtedy, gdy włosy wypadają. Dla wzmocnienia wystarczy miesięczna kuracja. Weź: po dwie łyżki stołowe ziela skrzypu, korzenia łopianu, ziela nawłoci, ziela fiołka trójbarwnego oraz ziela uczepu trójdzielnego lub liści brzozy. Dwie łyżki mieszanki zalej dwiema i pół szklanki ciepłej wody i pozostaw na godzinę do spęcznienia. Podgrzewaj powoli, na małym ogniu aż do momentu wrzenia. Nie gotuj. Odstaw na 15 minut i przecedź. Pij po 2/3 szklanki trzy razy dziennie przed jedzeniem.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.