Słońce na talerzu

Skóra przybiera ostateczny odcień dopiero po trzech dniach opalania. Masz więc sporo czasu na to, by jej pomóc w uzyskaniu pięknej barwy.

Słońce na talerzu Taki efekt daje jedzenie niektórych owoców i warzyw w odcieniach żółci, pomarańczu i czerwieni oraz nielicznych zielonych. Dieta chroni także przed zmarszczkami – piszą naukowcy z Melbourne na łamach ostatniego „Journal of the American College of Nutrition”. Jej cudowne działanie potwierdzono nawet u palaczy.

Taki sposób odżywiania się stosuje Julia Roberts, która po raz trzeci zwyciężyła w rankingu magazynu „People” na najpiękniejszą osobę w Hollywood, wyprzedzając między innymi Jennifer Lopez i Angelinę Jolie. Jej piękna skóra o lekko złotawym odcieniu to efekt właściwie dobranego pożywienia, którego podstawą są słodkie owoce, warzywa, w tym pomidory i marchewka, oraz rozsądnie dawkowane słońce.

Naturalne samoopalaczeNaturalne samoopalacze

Zanim kupisz w sklepie sok czy coś do jedzenia, przeczytaj etykietę. E161 oznacza naturalny barwnik, będący jednym z karotenoidów. Na przykład: E160a – to beta-karoten, E160d – to likopen, czyli czerwony barwnik pomidorów, E161 – ksantofile. Wszystkie dobrze służą opalaniu.

Utrwalacze

Piękny brąz opalenizny po kilkunastu dniach zaczyna, niestety, blednąć. Zwykle po około 3 tygodniach nie ma po niej nawet śladu. Niektórzy uważają, że najprostszą metodą utrwalenia opalenizny jest solarium. Jednak po długotrwałym wystawianiu skóry na działanie promieni słonecznych należy się jej odpoczynek. Lepiej dobrać właściwy odcień samoopalacza.

reklama
Źródło: Wróżka nr 7/2005
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl