Pożytki z picia soków bardzo wysoko cenił ojciec medycyny Hipokrates. Chwalił szczególnie nektar winogronowy jako źródło energii i zdrowia. Majowie, Inkowie i Aztekowie smarowali oleistym nektarem z awokado skórę, by ochronić ją przed wysuszającym wiatrem.
Obecnie wielu lekarzy medycyny naturalnej zaleca picie soków dla odzyskania zdrowia. Są one bogatym źródłem składników mineralnych, witamin, błonnika i enzymów leczących choroby.
Najlepsze są świeże soki z warzyw i owoców własnoręcznie przyrządzone w domu. Produkty do ich przygotowania powinny pochodzić z ekologicznych, nieskażonych chemią upraw.
Jabłkowy
Zawiera mnóstwo witaminy C, która niszczy szkodliwe wolne rodniki i chroni przed powstawaniem siniaków. Ma również dużo witamin z grupy B, dlatego jest polecany osobom, które chcą poprawić wygląd swoich włosów i paznokci. Ponadto poprawia trawienie, reguluje pracę serca oraz wzmacnia kości i układ nerwowy.
Pij 2 szklanki soku dziennie.
Arbuzowy
Wywołuje uczucie sytości, warto więc go pić podczas odchudzania. Poza tym likwiduje obrzęki, łagodzi objawy miażdżycy i jest pomocny w leczeniu wątroby i nerek. Warto wiedzieć, że im czerwieńszy arbuz, tym więcej w nim likopenu – barwnika chroniącego przed nowotworami i chorobami serca.
Pij 2 szklanki soku dziennie.
Śliwkowy
Wygładza skórę, poprawia wzrok i likwiduje zaparcia. Ma niemal komplet witamin z grupy B i dużo żelaza, które przeciwdziała anemii. Im ciemniejsze śliwki, tym więcej w nich cukrów i flawonoidów chroniących przed nowotworami i chorobami serca.
Pij szklankę soku na czczo.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.